COVID-19: Kita Berada Di Landasan Tepat Menuju Kemenangan

PERINTAH Kawalan Pergerakan (PKP) fasa ke-3 akan berakhir dalam beberapa hari sahaja lagi.

Kenyataan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) semalam menyebut bahawa pihaknya belum pasti sama ada PKP akan ditamatkan atau dilanjutkan. Bergantung kepada data-data yang diperolehi dan analisa oleh pihak KKM.

Graf kumulatif kes aktif dan kumulatif kes discaj, titik pertemuan di antara 2 garisan ini hanya berjaya ditemukan pada 14hb April yang lalu, sewaktu PKP telah memasuki fasa ke-3 dan setelah 33 hari kita berusaha memutuskan rantaian COVID-19.

Ini membuktikan bahawa peperangan melawan COVID-19 bukanlah mudah. Kita memerlukan tempoh lebih sebulan untuk menyeimbangkan kumulatif kes aktif dan kumulatif kes discaj.

Bagi memperoleh kemenangan sebenar terhadap pandemik COVID-19 ini, kita bukan sahaja memerlukan satu tempoh waktu yang lebih lama tetapi kita juga perlu mengorbankan ‘norma biasa’ kehidupan dan menyesuaikan diri dengan ‘norma baharu’ kehidupan.

Buat sementara waktu, tiada solat berjemaah dan terawih di masjid, bazar Ramadan, budaya kunjung-mengunjung dan sebagainya.

Harapan saya, apa pun keputusan yang diambil kerajaan, sama ada PKP dilanjutkan atau ditamatkan, kita kekal tenang dan menerimanya dengan positif demi kemaslahatan bersama.

Walaupun negara sudah berada di landasan tepat bagi memutuskan rantaian pandemik COVID-19, tetapi kita akan terus berusaha sehingga beroleh kemenangan.

Kekal istiqamah dan berdoa agar kita beroleh kemenangan dengan segera.

#stayathome
#kitajagakita

Dato’ Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi
Presiden UMNO


Tinggalkan Balasan

Your email address will not be published.