Pemimpin UMNO Kleptokrat?… Ada Usaha Perlekeh Kepimpinan Melayu – Tengku Adnan

KUALA LUMPUR, 5 Ogos – Bendahari UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor membidas pemimpin Dap, Tony Pua ekoran persoalan yang ditimbulkannya dengan menganggap semua pemimpin UMNO kleptokrat.

Katanya, dakwaan bahawa pemimpin UMNO semua kleptokrat adalah tuduhan yang amat berat dan tidak adil.

“Beliau mempersoalkan andai pemimpin UMNO kembali menjadi PM, sebenarnya persoalan tersebut amat wajar jika diajukan kepada rakan-rakan mereka dalam PH sendiri,” katanya dalam kenyataan menerusi laman facebooknya, hari ini yang turut menyorot antara pemimpin PH yang digugurkan kes selepas berkuasa.

Antara yang disebut Tengku Adnan ialah Lim Guan Eng yang sebelumnya menghadapi pertuduhan di mahkamah tetapi kemudian diangkat menjadi Menteri Kewangan PH.

“Malah secara jelas dapat dilihat apabila mereka membentuk kerajaan pada 9 Mei 2018, pada 3 Sept 2018, Mahkamah Tinggi melepas dan membebaskan bekas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, daripada tuduhan rasuah berhubung pembelian sebuah lot tanah dan banglo sedangkan perbicaraan kes itu telah bermula pada 26 Mac tahun yang sama dengan 25 saksi sudah dipanggil memberikan keterangan.

“Begitu juga dengan kes pendakwaan ke atas Datuk Seri Mohd Shafie Apdal. Kes lain sebagaimana Pengerusi Dap Jerantut dibebaskan setelah beliau mencabar dan mengugut pihak polis manakala Tian Chua juga sedemikian walhal Mahkamah Seksyen mendapati beliau bersalah kerana menfitnah dan didenda RM1800 serta 3 bulan penjara.”

Berikut adalah kenyataan penuh beliau yang juga Ahli Parlimen Putrajaya:

Saya amat bersetuju dengan kenyataan bahawa masa hadapan negara adalah bergantung kepada keseimbangan. Itu kata Ahli Parlimen Dap Tony Pua tapi persoalannya kenapa kenyataan Tony Pua tak berpijak di bumi nyata dan seakan sengaja mahu menyiram minyak pada api yang membara.

Dakwaan bahawa pemimpin UMNO semua kleptokrat adalah tuduhan yang amat berat dan tidak adil. Beliau mempersoalkan andai pemimpin UMNO kembali menjadi PM, tidakkah semua kleptokrat akan dibebaskan atau mungkin juga berkuasa semula. Sebenarnya persoalan tersebut amat wajar jika diajukan kepada rakan-rakan mereka dalam PH sendiri.

Mengapa tidak lihat kepada sekutunya Lim Guan Eng yang sebelumnya menghadapi pertuduhan di mahkamah, malah secara jelas dapat dilihat apabila mereka membentuk kerajaan pada 9 Mei 2018, pada 3 Sept 2018, Mahkamah Tinggi melepas dan membebaskan bekas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, daripada tuduhan rasuah berhubung pembelian sebuah lot tanah dan banglo sedangkan perbicaraan kes itu telah bermula pada 26 Mac tahun yang sama dengan 25 saksi sudah dipanggil memberikan keterangan.

Begitu juga dengan kes pendakwaan ke atas Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Kes lain sebagaimana Pengerusi Dap Jerantut dibebaskan setelah beliau mencabar dan mengugut pihak polis manakala Tian Chua juga sedemikian walhal Mahkamah Seksyen mendapati beliau bersalah kerana menfitnah dan didenda RM1800 serta 3 bulan penjara.

Maka, pertimbangan atas kewajaran apakah yang menyebabkan kes-kes sebagaimana di atas tidak digunapakai sedangkan kepimpinan BN/UMNO dijadikan sebagai bahan percaturan politik mereka.

Mungkinkah sememangnya wujud dalam perancangan mereka untuk mencemarkan kepimpinan dalam UMNO khususnya bagi memperkecilkan kebolehan bangsa Melayu sebagai ketua negara.

Kerana itulah agaknya, apabila PH berkuasa maka pemimpin-pemimpin UMNO yang enggan memberikan sokongan kepada mereka didakwa di mahkamah sebagaimana yang berlaku ke atas saya. Tak apalah orang-orang UMNO… kita masih terus teguh berpegang kepada keluhuran Perlembagaan dan Kedaulatan Undang-undang.

Dengan kenyataan pemimpin Dap seperti Tony Pua ini seakan terdapat unsur untuk merendah-rendahkan kebolehan bangsa Melayu. Ada yang tersirat dalam kesantunannya berbahasa. Tuduhan UMNO terlibat dalam pembentukan kerajaan pintu belakang juga amat dangkal sedangkan PH itu sendiri tumbang akibat daripada masalah dalaman mereka.

Sungguh amat menyedihkan apabila kita yang sekarang ini berada dalam bulan kemerdekaan ke-64 negara, masih ada individu bergelar pemimpin yang seperti Dap mahu menafikan kebolehan UMNO dalam pentadbiran negara.

Kalaupun enggan menerima hakikat perjuangan UMNO, janganlah pula jadi racun kepada masayarakat menolak jasa-jasa parti yang selama 61 tahun bersama BN menjadi teraju negara. Sedangkan UMNO sendiri tidak pernah nafikan penglibatan bangsa lain untuk sama-sama mengangkat Malaysia dalam mercu gemilang suatu masa dahulu.

Benar, Malaysia sebuah negara yang majmuk, ada pelbagai bangsa dengan macam-macam etnik, suku kaum yang anutan agama dan budaya berbeza tapi dengan kesatuan dalam kepelbagaian yang dipupuk oleh BN/UMNO telah mewujudkan satu Malaysia yang harmoni.

Janganlah sebab hari ini bangsa lain telah kukuh nilai kedudukan dan ekonomi maka bangsa Melayu mahu semudahnya diperlekeh dan diperkotak-katikkan, malah dianggap kleptokrat. Janganlah juga kerana UMNO/BN tiada kuasa politik maka segala jasa dan sejarah perjuangan dalam Malaysia cuba ditolak mentah-mentah.

Kepimpinan UMNO bukan mentadbir main-main atau semata-mata demi bangsa sendiri tapi demi keseluruhan rakyat. Biarpun tak dinafikan ada segelintir yang jadikan UMNO batu loncatan tetapi jangan anggap pukul rata semua pemimpin UMNO gagal.

Malah sekarang ini pun barisan kepimpinan yang berjuang mendepani COVID-19 ialah sebilangan menteri-menteri dari UMNO, menggalas amanah demi rakyat dan negara atas bahu pemimpin UMNO.

Sebaliknya, apa yang pemimpin-pemimpin PH waima Dap perjuangkan waktu rakyat dalam kesusahan… yang ada menanggung di air keruh dan terus mengheret kepada himpunan jalanan sebagaimana yang berlaku di Ibu Kota minggu lalu. Bangsa Melayu juga pelakunya yang dijadikan bahan sandiwara…

Seeloknya, sempena bulan Kemerdekaan ini rakyat termasuklah ahli-ahli Parlimen Dap hayati Perlembagaan Negara dan pembentukan Malaysia. Selami kembali bagaimana perjuangan bernegara dan mahu mencapai kemerdekaan, fahami apa yang berlaku dan ketahui perjanjian yang diputuskan oleh datuk nenek dahulu. Sekurang-kurangnya janganlah jadi kacang lupakan kulit dan kemudian jadi api dalam sekam untuk runtuhkan keharmonian dan persefahaman rakyat Malaysia. Ini negara kita, Sayangi Malaysia kita! – UMNO Online