Sistem Program Subsidi Petrol PH Tidak Efektif

PENGUMUMAN Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Saifuddin Nasution mengenai Program Subsidi Petrol (PSP) semalam, membuktikan bahawa program subsidi bersasar yang diamalkan oleh Kerajaan terdahulu iaitu Barisan Nasional merupakan formula terbaik untuk negara.

2. Jika dulu mereka mengecam tindakan Barisan Nasional mengamalkan sistem apungan harga minyak setiap minggu, kini cara ini jugalah yang mereka mahu laksanakan. Hilang sudah janji pilihan raya untuk menurunkan harga minyak kepada RM1.50 seliter.

3. Sekiranya kerajaan serius untuk melaksanakan semula sistem apungan minyak ini, kerajaan juga harus menjelaskan kepada rakyat adakah mereka akan melaksanakan sama seperti BN dahulu iaitu ada had tertentu.

4. Kerajaan perlu beri penjelasan dan jaminan apakah tindakan yang akan diambil sekiranya pasaran harga minyak global terus naik. Sudah semestinya, rakyat tidak boleh dibebankan sekiranya harga minyak naik kerana ia akan memberi implikasi yang tidak baik terutamanya kepada harga barang runcit.

5. Di samping itu, mekanisme pelaksanaan PSP yang akan dilaksanakan oleh Kerajaan pimpinan Pakatan Harapan harus dikaji semula kerana subsidi yang dicadangkan dibimbangi tidak sampai kepada kumpulan sasar kerana sistem digunakan tidak efektif.

6. Ini kerana, Kerajaan menggunakan data pangkalan penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) yang mempunyai kenderaan. Persoalannya, bagaimana jika penerima berkenaan tidak mempunyai kenderaan? Adakah mereka akan menerima bantuan atau subsidi yang lain? Selain itu, subsidi yang diberikan juga terlalu rendah dan tidak munasabah.

7. Kerajaan pimpinan Pakatan Harapan juga seharusnya memperkenalkan mekanisme bagi mengalakkan rakyat menggunakan pengangkutan awam. Ini sekali gus dapat membantu rakyat mengurangkan perbelanjaan harian mereka berbanding sekiranya mereka menaiki kenderaan sendiri.

8. Bagi menggalakkan penggunaan pengangkutan awam ini sebenarnya telah pun dilaksanakan oleh Kerajaan Barisan Nasional sebelum ini. Sebab itulah, projek seperti MRT dan LRT dilaksanakan secara mega oleh Kerajaan sebelum ini bagi memudahkan pergerakan rakyat sekali gus mengurangkan perbelanjaan pengangkutan mereka.

9. Saya juga mendesak kerajaan pimpinan Pakatan Harapan untuk menjelaskan apakah status pemberian kontrak bernilai RM25.03 juta kepada syarikat GHL Transact Sdn. Bhd. pada Mac lalu yang kononnya untuk membangunkan perisian subsidi petrol. Rakyat berhak untuk mengetahui sejauh mana perkembangan perkara ini.

Sekian.

YANG BERHORMAT DATO’ DR. NORAINI AHMAD
AHLI PARLIMEN PARIT SULONG
MERANGKAP
KETUA PERGERAKAN WANITA UMNO MALAYSIA

8 Oktober 2019


Tinggalkan Balasan

Your email address will not be published.