Kenyataan Media Hari Ulang Tahun UMNO Ke-74

KENYATAAN MEDIA
SETIAUSAHA AGUNG UMNO MALAYSIA
YB DATUK SERI HAJI AHMAD BIN HAJI MASLAN
HARI ULANG TAHUN UMNO KE-74

Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) akan meraikan Ulang Tahun UMNO Ke-74 pada 11 Mei 2020 (Isnin) bersamaan 18 Ramadhan 1441 Hijrah. Sambutan pada kali ini diadakan secara sederhana, mengambil kira Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang masih berkuatkuasa.

Bersempena Ulang Tahun UMNO kali ini, semua ahli UMNO dianjurkan di rumah masing-masing agar mengadakan bacaan Yassin, solat hajat dan doa selamat memohon supaya parti keramat ini dilindungi oleh Allah dan ahli-ahlinya dijauhi daripada malapetaka.

Bacaan Yassin dan solat hajat ini boleh diadakan selepas berbuka puasa pada 10 Mei 2020 (malam). Diingatkan juga tarikh 10 Mei 2020 adalah Hari Memperingati Nuzul Quran.

Pada 11 Mei 2020, YB Dato’ Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Presiden UMNO akan berkomunikasi secara live bersama 13 Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri dan 3 wakil Kelab UMNO Luar Negara melalui aplikasi Webex video conferencing, yang akan dimulakan pada jam 10.00 pagi.

YB Dato’ Seri Presiden juga akan mengumumkan Anugerah Hari UMNO kepada agensi barisan hadapan (frontliners) yang menangani Covid-19, sebagai simbolik penghargaan UMNO kepada jasa dan komitmen Barisan Hadapan Negara dalam menjaga keselamatan rakyat dan negara. Plak dan sijil penghargaan kepada agensi itu akan disampaikan pada satu masa lain yang akan diberitahu kelak.

Semua ahli UMNO disarankan agar mengibarkan bendera UMNO di kediaman atau rumah masing-masing sebelum 11 Mei 2020 sebagai tanda terima kasih kita kepada perjuangan parti yang sejak 74 tahun lalu banyak berjasa kepada rakyat negara ini.

Marilah sama-sama kita jadikan ulang tahun UMNO ke-74 ini yang kebetulan jatuh dalam bulan Ramadan al-Mubarak sebagai detik bagi kita memperkasakan iltizam untuk terus berjuang mengangkat maruah parti dan masa depan rakyat.

Logo Hari UMNO yang ke-74 adalah seperti berikut:-