Noraini sangkal kenyataan karut Annuar Musa

KETUA Wanita Umno, Noraini Ahmad hari ini menolak andaian kononnya ramai ahli Umno akan keluar daripada parti itu kerana pemimpin DAP masuk ke Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia (WTC) pada Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan, Ahad lepas.

Sebaliknya beliau berkata, kemasukan pemimpin DAP ke dewan itu perlu dilihat secara positif khususnya dalam konteks pembentukan Kerajaan Perpaduan yang kini mengemudi negara.

“InsyaAllah tiada (ahli Umno keluar parti). Kita kena gunakan kekuatan parti masing-masing. Macam Umno, ada kekuatan sendiri, Pakatan Harapan ada kekuatan sendiri.

“GPS (Gabungan Parti Sarawak) ada kekuatan sendiri, GRS (Gabungan Rakyat Sabah) pun ada. Kita jangan tengok yang negatif, kita tengok yang positif, ” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) 2023 di ibu pejabat RISDA.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Presiden Muafakat Nasional, Annuar Musa yang menyatakan lebih ramai ahli Umno akan menolak parti itu selepas Dewan Merdeka dimasuki pemimpin DAP.

Dewan Merdeka dianggap sebagai lokasi istimewa bagi ahli Umno yang juga tempat berlangsungnya perhimpunan agung parti itu.